Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ «Λανθασμένη συμπεριφορά» η μη μνημόνευση των Επισκόπων...

Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης: «Λανθασμένη συμπεριφορά

 η μη μνημόνευση των Επισκόπων»

iera-synodos-750x375.jpg
Τι αποφασίστηκε στην Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο για την τακτική
 μερίδας κληρικών
Με διάλογο επιχειρεί η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης ναεπιλύσει ένα πρόβλημα που απασχολεί – όπως φαίνεται – 
τον κλήρο αλλά και τους ποιμενάρχες καθώς το τελευταίο διάστημα 
έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο μερίδα κληρικών να μην μνημονεύει 
τους επισκόπους της περιοχής στην οποία υπάγεται η ενορία τους. (...)

ΣΧΟΛΙΟ:
Ο ΙΕΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΕΞΗΓΕΙ:

ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΗ Η ΚΡΙΣΗ ΜΑΣ

«Για δύο λόγους ή μάλλον για τρεις δεν είναι ακριβής η κρίση μας’ ο πρώτος λόγος είναι ότι, κι αν ακόμη η συνείδησή μας δεν μας κατηγορεί για τίποτε, εν τούτοις έχουμε ανάγκη από κάποιον που θα ελέγχει με ακρίβεια τις αμαρτίες μας και θα μας τις υποδεικνύει’ ο δεύτερος λόγος είναι ότι τα περισσότερα από όσα συμβαίνουν μας διαφεύγουν και μένουν κρυφά’ και ο τρίτος λόγος επί πλέον (μαζί με τους προηγούμενους) ότι πολλές πράξεις των άλλων μας φαίνονται καλές, δεν είναι όμως καλές, γιατί δεν έγιναν με καλή πρόθεση….
Όταν λοιπόν, και όταν ακόμη η συνείδηση δεν μας ελέγχει για τίποτε κακό, εν τούτοις δεν μπορούμε να είμαστε καθαροί από κάθε ενοχή, ακόμη κι’ όταν πράττουμε κάτι καλό, όχι όμως με αγαθή πρόθεση, και είμαστε επομένως άξιοι τιμωρίας, σκέψου, πόσο απατώνται οι άνθρωποι στις κρίσεις τους»'' (ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΙΩ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, ΤΟΜΟΣ Γ’ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ-ΠΙΣΤΗ, ΑΘΗΝΑ 1995, ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Δ. ΧΑΡΩΝΗ, ΟΥΡΑΝΙΑΣ Α. ΛΑΝΑΡΑ, Σελ. 414).

ΜΕ ΤΙΜΗ

Υ.Γ

Αδελφοί εν Χριστώ, Ο ΛΟΓΟΣ: «Λανθασμένη συμπεριφορά η μη μνημόνευση των Επισκόπων», ΜΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΦΟΡΜΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΤΟΝ Β' ΚΑΙ Γ' ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, ΔΗΛΑΔΗ: (…)ο δεύτερος λόγος είναι ότι τα περισσότερα από όσα συμβαίνουν μας διαφεύγουν και μένουν κρυφά’ και ο τρίτος λόγος επί πλέον (μαζί με τους προηγούμενους) ότι πολλές πράξεις των άλλων μας φαίνονται καλές, δεν είναι όμως καλές, γιατί δεν έγιναν με καλή πρόθεση.