Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ 'ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ", ΚΑΙ Η ΠΑΝΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ "ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗΣ"... Ο ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΙΡΕΣΗ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ''Να αρνηθεί το ποίμνιο, τους ποιμένες''!

''Ποιος είναι αυτός λοιπόν που θέτει αυτό το πρόβλημα, και το βάζει στη ζωή της Εκκλησίας; Ξέρουμε με ποια προϋπόθεση; (Και απαντά ο ίδιος): Της αναστάτωσης! Και ξέρετε ποιας ακόμη Παναιρέσεως; Να αρνηθεί το ποίμνιο, τους ποιμένες!
 Και τότε να μην έχουμε Εκκλησία.'' 
(Κορίνθου Διονύσιος)

Οι μητροπολίτες Καισαριανής Δανιήλ & Κορίνθου Διονύσιος αθεολόγητοι ή εγκάθετοι; [ΒΙΝΤΕΟ 2017]
«Θεού φωνή και όχι ανθρώπου»;


ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ:

(Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ ΑΔΕΛΦΟΥ:)

- Βλέπουμε να τελούνται συμπροσευχές Ορθοδόξων αρχιερέων με Βουδιστές, Ινδιάνους, Παπικούς… Θέλουμε να μας πείτε δύο πράγματα για την παναίρεση του Οικουμενισμού (Γεώργιος)

(ΚΑΙ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΓΙΩΝ ΑΡΧΙΕΡΕΩΝ:)

-         -  Για την παναίρεση του…; (Καισαριανής Δανιήλ)

-          - Του Οικουμενισμού (Γεώργιος)

-          - (…) Αυτά εντάσσονται στις αιρετικές ομάδες; Σε ρωτώ εγώ εσένα (Καισαριανής Δανιήλ)

-          - Ο Οικουμενισμός δεν είναι παναίρεση; (Γεώργιος)

-         -  Είναι; Είναι; Εσύ (Γιώργο), τι λες, είναι παναίρεση;

    Εγώ δεν το ‘πα. Εσύ λοιπόν θα μου πεις ότι: ο Οικουμενισμός είναι παναίρεση και το είπε η τάδε Σύνοδος. Ξέρεις; (Αν ξέρεις) Να το πεις! Μπορώ να κάνω λάθος! Μα (Γιώργο) δεν μου είπες! Μα δεν μου είπες!
             Εσύ λοιπόν, εσύ λοιπόν έχεις μέσα στο μυαλό σου ότι ο Οικουμενισμός είναι παναίρεση! Εγώ (ο επίσκοπος Καισαριανής) αυτά που σας είπα σας είπα: ότι στηρίζονται στην Αγία Γραφή. Εσύ (Γιώργο) που το στηρίζεις αυτό; Αν δεν ξέρεις να το στηρίξεις, μην κάνεις την ερώτηση! Κάτσε κάτω. (Καισαριανής Δανιήλ)

-         - Εγώ (λέγει ο Κορίνθου Διονύσιος) θα του έλεγα απλώς, απλώς - Δεσπότη μου συγγνώμη που παρεμβαίνω. Αυτό που είπατε (ενν.στον Γιώργο) είναι η πραγματικότητα -, αλλά κοιτάξτε, πιθανόν να είναι ένα θέμα που χρήζει και αυτό συζητήσεως!
    Όχι τι είναι ο Οικουμενισμός, αλλά να δούμε τον Οικουμενισμό μέσα στην Εκκλησία και το ρόλο που μπορεί να παίξει, και (πάλι) τι σημαίνει Οικουμενισμός! 
    Διότι είπε ο Δεσπότης: 
    Το λέει η Αγία Γραφή; Όχι! 
    Υπάρχει Σύνοδος που να έχει μιλήσει και αποφασίσει επ’ αυτού; Όχι!

Ποιος είναι αυτός λοιπόν που θέτει αυτό το πρόβλημα, και το βάζει στη ζωή της Εκκλησίας; Ξέρουμε με ποια προϋπόθεση; (Και απαντά ο ίδιος): Της αναστάτωσης!

Και ξέρετε ποιας ακόμη Παναιρέσεως; Να αρνηθεί το ποίμνιο, τους ποιμένες! Και τότε να μην έχουμε Εκκλησία. Αυτό είναι η αγωνία η δική μου! Διότι αν αποστεί το ποίμνιο από τους ποιμένες δεν έχομε Εκκλησία! Και γεννιέται το ερώτημα: Ποιοι είναι αυτοί που θέτουν το θέμα αυτό, και γιατί το θέτουν; Να το ξεκαθαρίσουμε επιτέλους! Γιατί υπάρχουν και σχισματικές (και αιρετικές;) κινήσεις μέσα στο χώρο της Εκκλησίας μας που ακριβώς έχουν αυτό το σκοπό, για τον οποίο είπε ο Χριστός: Πατάξω τον ποιμένα, και διασκορπισθήσονται τα πρόβατα της ποίμνης. Δηλαδή, άμα αρχίσω και βρίσω τον ποιμένα δεν θα σταθεί τίποτε. Θα διασκορπιστούν τα πρόβατα!
       Και τότε, με συγχωρείτε, ο ποιμήν είναι ποιμήν και το πρόβατο είναι πρόβατο. Ο καθένας έχει τη θέση του και το ρόλο του. Δεν μπορεί το πρόβατο να γίνεται ποιμήν. Ούτε κι ο ποιμήν, ασεβέστατα, να μετατρέπεται σε πρόβατο, και μάλιστα επί σφαγήν! Γι’ αυτό λοιπόν είναι αιρετικότατη αυτή η θέση! Και θεωρώ ότι επειδή και σεις –Γεώργιε- την υποβάλατε καλόπιστα , έπρεπε να κάνω αυτές τις διευκρινήσεις, ειδάλλως αυτήν ήταν η απάντηση που σας έδωσε ο Δεσπότης.(Κορίνθου Διονύσιος)

- Κοιτάξτε, ποιο είναι το όνομά σου;(Καισαριανής Δανιήλ)

- Γεώργιος(...)