Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Ο ΒΛΕΠΕΙΣ ΓΡΑΨΟΝ ΕΙΣ ΒΙΒΛΙΟΝ (ΑΠΟΚ. ΙΩΑΝΝΟΥ)


- Ένας από τους σκοπούς λοιπόν αυτού του βιβλίου είναι να ρίξει φως... στο τι οι Ορθόδοξοι σκέφτονται για τους άλλους χριστιανούς που δεν ανήκουν στην Εκκλησία τους.

ΑΚΟΥΣΑΤΕ ΤΑΥΤΑ ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΕΘΝΗ...

 Αποτέλεσμα εικόνας για προφηταναξ δαυιδ

“Ακούσατε ταύτα πάντα τα έθνη, ενωτίσασθε πάντες οι κατοικούντες την οικουμένην.” (Ψαλμός 48: 2, του προφήτου και Βασιλέως Δαυίδ)

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πνευματικά όλοι είμαστε Έλληνες

π. Γεώργιος Φλορόφσκυ

           Με πολύ χαρά καλωσορίζω την πρωτοβουλία των εκδόσεων “Ακρίτας” να εκδώσει την ελληνική μετάφραση του βιβλίου μου, The Orthodox Church. Θα ζητήσω από τους Έλληνες αναγνώστες να έχουν κατά νου δύο σημεία. Πρώτον, το βιβλίο αυτό δεν γράφτηκε αρχικά για το ελληνόφωνο αλλά για το αγγλόφωνο κοινό, και δεν γράφτηκε πρωταρχικά για ορθοδόξους, αλλά για μη ορθοδόξους, που αναζητούν την αλήθεια. Αν το είχα γράψει για ένα ελληνορθόδοξο κοινό, είναι βέβαιο πως πολλά από τα θέματά μου θα τα είχα προσεγγίσει από διαφορετική σκοπιά. Θα το εθεωρούσα όντως ως θράσος να γράψω ένα τέτοιο βιβλίο άμεσα για το ελληνικό αναγνωστικό κοινό, τη στιγμή που υπάρχουν τόσοι πολλοί ορθόδοξοι συγγραφείς στην ίδια την Ελλάδα, οι οποίοι είναι πολύ πιο κατάλληλοι απ' ό,τι εγώ για να μιλήσουν για την Ορθοδοξία.

           (...)Η Ορθόδοξη λοιπόν Εκκλησία είναι μιά οικογένεια αυτοδιοικούμενων     Εκκλησιών.
Η ενότητά τους δεν πηγάζει από κάποιο συγκεντρωτικό μηχανισμό, ούτε από την εξουσία κάποιου μοναδικού επισκόπου πάνω σε ολόκληρο το σώμα, αλλά από τον σύνδεσμο ενότητας στην πίστη και την κοινωνία των μυστηρίων. Το κάθε Πατριαρχείο ή αυτοκέφαλη Εκκλησία, μολονότι ανεξάρτητα, συμφωνεί κατά πάντα με τις υπόλοιπες Εκκλησίες σε δογματικά ζητήματα, και μεταξύ τους υπάρχει ως αρχή η πλήρης μυστηριακή κοινωνία. (...) Δεν υπάρχει κανείς στην Ορθοδοξία που να είναι αντίστοιχος του Πάπα στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως αποκαλείται “Οικουμενικός” Πατριάρχης επειδή απολαμβάνει μιά ιδιαίτερη τιμή από τις άλλες Ορθόδοξες Κοινότητες, ειδικά μετά το σχίσμα μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Αλλά δεν έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων Εκκλησιών. 

            (...) Η Ορθοδοξία υποστηρίζει πως είναι οικουμενική-ούτε κάτι το εξωτικό ούτε το ανατολίτικο, αλλά καθαρός Χριστιανισμός. Εξαιτίας των ανθρωπίνων λαθών και των περιπετειών της ιστορίας, η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει εν πολλοίς περιοριστεί σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές. Για τους ίδιους όμως τους Ορθοδόξους η Εκκλησία τους είναι κάτι περισσότερο από μιά ομάδα τοπικών κοινοτήτων. Ο όρος “Ορθοδοξία” έχει μιά διπλή σημασία: “ορθή πίστη” και “ορθή δόξα” (ή “ορθή λατρεία”). Οι Ορθόδοξοι λοιπόν υποστηρίζουν κάτι που θα μπορούσε εκ πρώτης όψεως να εκπλήσσει: θεωρούν την Εκκλησία τους ως την Εκκλησία που φυλάσσει και διδάσκει την ορθή πίστη στον Θεό, και Τον δοξάζει με την ορθή λατρεία, και πως είναι η Εκκλησία του Χριστού επί της γής. Ένας από τους σκοπούς λοιπόν αυτού του βιβλίου είναι να ρίξει φως σ' αυτόν τον ισχυρισμό και στο τι οι Ορθόδοξοι σκέφτονται για τους άλλους χριστιανούς που δεν ανήκουν στην Εκκλησία τους.

ΠΗΓΗ: “Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ”, Κάλλιστος Ware, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΚΡΙΤΑΣ, Σελ. 11-24

ΕΠΙΜΕΤΡΟΝ

  • “Όλοι οι προτεστάντες είναι κρυφοπαπικοί” (Αλέξιος Χομιάκωφ, Ρώσος θεολόγος)
- “Πως μπορούμε να αποφύγουμε τις ολέθριες συνέπειες του Προτεσταντισμού;”
ΑΠ. “Αποτίναξε τον Ρωμαιοκαθολικισμό σου”

- “Ένας καινούργιος και άγνωστος κόσμος”: είχε δίκιο ο Χομιάκωφ που μιλούσε για την ορθοδοξία μ' αυτόν τον τρόπο. Η ορθοδοξία δεν είναι απλώς κάποιο είδος Ρωμαιοκαθολικισμού χωρίς Πάπα, αλλά κάτι το εντελώς διαφορετικό από κάθε άλλο θρησκευτικό σύστημα στη Δύση (Σελ. 15)