Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

"Ο ΠΑΠΑΓΙΩΡΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΝΗΡΟΣ(;) ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ 11 ΚΑΙ ΜΠΡΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΑΕΙ ΓΙΑ ΓΑΠΡΟΣ";

Νέα θεολογικά δεδομένα δημιουργεί ο Πάπας!

Ζητάει να εορτάζουν οι πιστοί την ημέρα του βαπτίσματός τους - Ποιες οι απειλές για την Ορθοδοξία
Του Μανώλη Κείου
Πολλάκις ο Πάπας Φραγκίσκος επιχειρώντας να δώσει θεολογικό υπόβαθρο στα λεγόμενά του περί ενότητας όλων των Χριστιανών χρησιμοποιεί το επιχείρημα της “ενότητας του Αγίου Πνεύματος”.

Η ενωτική θεωρία του Πάπα στηρίζεται στα περί “κοινωνίας του Αγίου Πνεύματος” αντίθετα με την μη ύπαρξη κοινωνίας των Ορθοδόξων με τους Ρ/Καθολικούς.
Χθες ο ποντίφικας το πήγε ένα βήμα παραπέρα ζητώντας από τους πιστούς να εορτάζουν την ημέρα της βάπτισής τους επιχειρώντας να δώσει με αυτόν τον τρόπο ιδιαίτερη βαρύτητα στο υποτιθέμενο κοινό βάπτισμα. Κοινό βάπτισμα που ούτως ή άλλως αναγνώρισε από την περασμένη άνοιξη με τους Κόπτες κατά το ταξίδι του στην Αίγυπτο.
Τότε στην κοινή δήλωση με τον Κόπτη Πατριάρχη μιλούσαν για το “ανανεωμένο πνεύμα προσέγγισης” που όπως έλεγαν “μας επέτρεψε να διακρίνουμε για άλλη μια φορά ότι ο δεσμός που μας ενώνει ελήφθη από τον έναν Κύριό μας την ημέρα του βαπτίσματος μας. Διότι μέσω του Βάπτισης γινόμαστε μέλη του ενός Σώματος του Χριστού που είναι η Εκκλησία. Αυτή η κοινή κληρονομιά είναι η βάση του προσκυνήματος μας μαζί προς την πλήρη κοινωνία, καθώς μεγαλώνουμε στην αγάπη και στη συμφιλίωση”
Χθες λοιπόν μετά την Λειτουργία κατά την οποία βάπτισε 34 μωρά ο Πάπας Φραγκίσκος υποδέχτηκε τους πιστούς που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου για την προσευχή και τους προέτρεψε να μάθουν την ημερομηνία του βαπτίσματος τους, και να την γιορτάζουν ως την ημέρα που ο Κύριος τους έδωσε το Άγιο Πνεύμα για να τους καθοδηγήσει στη ζωή τους.
Υπενθυμίζοντας στους παρόντες ότι η γιορτή της Βάπτισης του Κυρίου ολοκληρώνει την περίοδο των Χριστουγέννων, ο Πάπας είπε ότι μας προσκαλεί να σκεφτούμε το δικό μας Βάπτισμα.
Όλοι οι Χριστιανοί πρέπει να λάβουν υπόψη την ημερομηνία του δικού τους βαπτίσματος, είπε, αν και παραδέχτηκε ότι είναι αδύνατο να θυμηθούν πραγματικά εκείνη την ημέρα, παρόλα αυτά κάλεσε όλους τους πιστούς να πάνε σπίτι τους και να ανακαλύψουν τη σημαντική αυτή ημερομηνία στις ζωές τους επειδή, όπως είπε, είναι όταν ο Πατέρας τους έδωσε το δώρο του Πνεύματος που «ανοίγει τα μάτια της καρδιάς στην αλήθεια».
Περιγράφοντας το βάπτισμα του Ιησού ως εκδήλωση της ταπεινότητας και της διαθεσιμότητάς του να βυθιστεί στον ποταμό της ανθρωπότητας, ο Πάπας εξήγησε ότι κατά μήκος των όχθων του ποταμού Ιορδάνη, ο Θεός τήρησε την υπόσχεσή του να αναλάβει τη μοίρα των ανθρώπων.
«Ο Θεός έχει αναλάβει τη μοίρα μας» είπε και συμπλήρωσε πως το έκανε αυτό μέσα από το Άγιο Πνεύμα, που είναι το δώρο που ο Πατέρας μας έδωσε στον καθένα μας την ημέρα του βαπτίσματος μας: «Είναι το Πνεύμα που μας μεταδίδει την τρυφερότητα της θείας συγχώρεσης. Και εξακολουθεί να είναι το Άγιο Πνεύμα, το οποίο προκαλεί την αποκάλυψη του αποκαλυπτικού Λόγου του Πατέρα».
Έτσι, ο Φραγκίσκος είπε ότι η γιορτή της Βάπτισης του Ιησού καλεί κάθε χριστιανό να θυμάται το δικό του βάπτισμα, γιατί αν το ξεχάσουμε αυτό σημαίνει πως εκθέτουμε τον εαυτό μας στον κίνδυνο να ξεχάσουμε αυτό που έκανε ο Κύριος σε εμάς.
Ευχαριστώντας για το Βάπτισμα μας, είπε ο Πάπας, όχι μόνο γινόμαστε νέα πλάσματα «ντυμένα με τον Χριστό», αλλά είμαστε επίσης σε θέση «να συγχωρήσουμε και να αγαπήσουμε εκείνους που μας προσβάλλουν και μας βλάπτουν».