Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018

Πάπας με φερετζέ για Ερντογάν

Πάπας με φερετζέ για Ερντογάν

«Άγγελος της ειρήνης» ο «σουλτάνος» για τον Ποντίφικα, παρά τις σφαγές στη Συρία

Από τη Θεανώ Καρούτα
Κάτι λιγότερο από μία ώρα διήρκεσε χθες το πρωί η συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν το καθεστώς στην Ιερουσαλήμ, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η ισλαμοφοβία και η ανθρωπιστική κρίση στη Συρία. Ο Ποντίφικας υποδέχτηκε τον επικεφαλής του τουρκικού κράτους στη βιβλιοθήκη του Βατικανού και δεν είπε... κουβέντα για την «ταμπακιέρα», σπαταλώντας τον κοινό χρόνο τους σε αβροφροσύνες.
Στο τέλος της συνάντησης, μάλιστα, ο Πάπας δώρισε στον Ερντογάν -αυτήν την περίοδο αιματοκυλίζει την Αφρίν της ακόμα εμπόλεμης Συρίας- το μετάλλιο με τον «Αγγελο της ειρήνης»! «Είναι το σύμβολο ενός κόσμου που βασίζεται στην ειρήνη και τη δικαιοσύνη. Είναι ο άγγελος της ειρήνης που στραγγαλίζει τον δαίμονα του πολέμου» είπε χαρακτηριστικά ο Ποντίφικας στον Τούρκο πρόεδρο, που συνοδευόταν από τη σύζυγό του Εμινέ, την κόρη του Εσρα και πέντε υπουργούς της κυβέρνησής του. Στο τέλος της συνάντησης ο Φραγκίσκος ζήτησε από το προεδρικό ζεύγος να προσευχηθεί υπέρ του έργου του και ο Ερντογάν τού απάντησε χαμηλόφωνα: «Και εμείς περιμένουμε μια δική σας προσευχή».
Το πρόγραμμα του «σουλτάνου» περιελάμβανε στη συνέχεια συναντήσεις με τον Ιταλό πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό, σε μια προσπάθειά του να κρατήσει ανοιχτή την πόρτα της Ευρώπης. Δηλώσεις δεν ακολούθησαν μετά τις συναντήσεις. Κι ενώ ο Ποντίφικας «χάιδευε τα αυτιά» του Ερντογάν, ο γραμματέας της Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι εξέφραζε την ντροπή του για τη φιλοξενία «του εκπροσώπου ενός αιμοσταγούς, εξτρεμιστικού καθεστώτος. Ενός εκ των πραγμάτων ισλαμικού κράτους, στο οποίο η θρησκεία υπερισχύει του νόμου».
Κι ενώ όλα κυλούσαν ομαλά στη Ρώμη, στην Κωνσταντινούπολη οι τουρκικές Αρχές έθεταν υπό κράτηση 573 άτομα επειδή τάχθηκαν κατά της τουρκικής επίθεσης στη Συρία με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η επεκτεινόμενη κρατική καταστολή εγείρει έντονες ανησυχίες για την ελευθερία του λόγου στη γειτονική Τουρκία, καθώς από την έναρξη της επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας» εκατοντάδες άτομα έχουν έρθει αντιμέτωπα με την κατηγορία της «τρομοκρατικής προπαγάνδας».
Επεισόδια με οργισμένους Κούρδους διαδηλωτές στη Ρώμη
Στους δρόμους βγήκαν οι Κούρδοι στην Ιταλία προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την επίσκεψη του Ερντογάν σε Ρώμη και Βατικανό.
Συγκεντρωμένοι έξω από το Κάστρο Σαντ Αντζελο, κρατώντας πανό που έγραφαν «Ερντογάν, εκτελεστή» και φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τα παιδιά μας και τις μητέρες μας. Σήμερα βγήκατε χαμένοι και εσείς και ο Πάπας», οι διαδηλωτές προσπάθησαν να πλησιάσουν στον Ναό του Αγίου Πέτρου, όπου ο Τούρκος πρόεδρος είχε συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο.
Τα επεισόδια δεν άργησαν να ξεσπάσουν ανάμεσα στους Κούρδους διαδηλωτές και στην αστυνομία, που προσπαθούσε να εμποδίσει το πλήθος να προσεγγίσει τον ναό, στη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκε ένας διαδηλωτής.